måndag 16 december 2013

Ekonomipriset skämmer Nobelsammahangen

När en av årets Nobelpristagare i ekonomi, Robert Shiller, får frågan om han skulle köpa en bostadsrätt i Stockholm, svarar han att han skulle springa. Han är känd för att ha förutsagt IT-kraschen samt den senaste amerikanska husbubblan. Han menar att om man blåser upp priserna tillräckligt kommer bubblan till slut att brista.

Hans medkandidat till Nobelpriset i ekonomi, Eugene Fama, säger precis tvärtom. Bostadsbubblor finns inte, enligt honom. Marknaden reglerar allt och den är alltid rationell.

Här visas verkligen absurditeten i det här priset. Man kan ha vilken märklig ekonomisk teori som helst och rätt vad det är belönas man med ett stort pris under pompa och ståt. De senaste årens finansiella kriser visar väl om något, att ekonomiska teorier är lika tillförlitliga som astrologi.

Det måste kännas märkligt för de kemister, biologer och fysiker som står där och har gjort fantastiska upptäckter, många till extremt stor nytta för mänskligheten och så kommer dessa ekonomiska tyckare upp i talarstolen med sina spådomar.

Många har också lett till extrema klyftor i samhället, som t ex Milton Friedmans nyliberala tankegods.

Ta bort detta pris från Nobelsammanhangen och låt dem hållas på Handelshögskolan eller liknande. De hör inte hemma i seriösa sammanhang.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar