lördag 14 december 2013

Var glad för kontrollerna

Det fuskas med allt. Den privatiserade välfärden har blivit en mjölkko för allehanda skummisar som sett chansen att göra sig en hacka på offentliga medel. Därmed inte sagt att alla gör det.

DN tog upp frågan om fusk inom assistenttjänsten, dvs personer som hjälper funktionsnedsatta med allehanda dagligt vardagsliv. Många anhöriga är också personliga assistenter. På grund av allt fusk har regeringen nu bestämt att man inte ska kunna inneha flera uppdrag inom assistanstjänsten, t ex både som god man och personlig assistent.

Genast kommer ett ramaskri från ett antal personer, ofta anhöriga, som känner sig kränkta för att de blir kontrollerade. Istället borde de bli tacksamma. Om fusket får fortsätta kommer den typ av stöd som nu anhöriga ger, kanske inte längre att tillåtas, därför att alltför många oseriösa aktörer missbrukar det.

Vi blir kontrollerade av Skatteverket när vi lämnat vår deklaration, stickkontroller görs när vi åker kommunalt (rätt ofta i t-banan nuförtiden), men inte känns det kränkande. Mer kränkande är att vissa åker snålskjuts på vår gemensamma bekostnad.

Man har ju konstaterat att hela den privatiserade offentliga sektorn måste ha mer kontroll för att så många faktiskt missbrukar våra gemensamma medel. Så var glad för kontrollerna. Ännu bättre om vinstintresset upphörde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar