torsdag 24 juli 2014

Könsstympning - en livslång tortyr

Då och då uppmärksammas en sedvänja som försvårar livet för miljoner flickor och kvinnor. Det har nyss varit ett stort möte i London, "Gir´ls Summit", där bl a könsstympning togs upp.
Denna bestialiska sedvänja påverkar de drabbade kvinnorna genom hela livet. De får svårigheter att kissa, menstruera, ha samlag och föda barn. Miljoner kvinnor har dött och kommer att dö, i alltifrån blodförgiftning direkt vid ingreppet, till barnsäng när de inte klarar att föda normalt, på grund av könsstympningen.
Nu har den vidriga gruppen IS (f d Isis) som nu plågar stora delar av Irak med sina omänskliga budskap och aktioner, också bestämt att alla kvinnor i deras områden ska könsstympas (en sedvänja som inte förekommit i Irak tidigare).
Vad får dessa män att hata kvinnor så? Om motsvarande ingrepp gjordes på män skulle hela ollonet skäras bort. Och de skulle ändå inte behöva föda barn.
Lika obegripligt är det att kvinnor som själva blivit könsstympade utför ritualen på sina döttrar. Med motivet att annars blir döttrarna inte gifta. Män i dessa kulturer accepterar inte en ostympad kvinna.
Könsstympning är tortyr och inget annat och tack och lov ett flyktingskäl. Men ofta är skadan redan skedd. Den kan inte göras ogjord och ett helt liv utan de livskvaliteter vi tar för självklara väntar.

1 kommentar:

  1. Helt jäkla ofattbart, med tanke på att det är år 2014....

    T Lindholm

    SvaraRadera