måndag 28 juli 2014

M föreslår omständlig lösning på sjukvårdskrisen

Filippa Reinfeldt och Tobias Billström gör gemensam sak och kräver mer arbetskraftsinvandring, gärna utomeuropeisk, för att lösa sjuksköterskebristen.
Det visar bara hur lite man vet om sjukvården.
Varifrån har man då tänkt få dessa utbildade och färdiga sjuksköterskor? Knappast från USA eller Australien. De kommer inte hit och jobbar för de löner de får här.
Istället hoppas man på fattiga länder.
Men sjukvård är inte som bärplockning eller disk- och städning på restauranger. Sjukvård kräver utbildning. De som är utbildad sjukvårdspersonal i fattiga länder behövs just i dessa länder som också bekostat deras utbildning. Och den utbildningen är också inriktad på andra behov än vår i många fall.
Dessutom krävs det att man talar och förstår svenska. Hur kommer kvaliteten i sjukvården att se ut om de som arbetar där inte kan språket ordentligt? Hur många fler anmälningar pga språkliga missförstånd, kanske med katastrofala följder, kan vi vänta oss.
Det finns ett enklare och snabbare sätt att lösa sjukvårdskrisen: Ge sjuksköterskorna mer betalt! Det finns säkert omprioriteringar att göra inom landstinget (t ex färre vårdcentraler i överetablerade områden).

1 kommentar:

  1. Den som undrar varför de befintliga Sjuksköterskorna flyr Sverige, så är det så som du säger, att Lönen är för låg ,och också att Arbetsmiljön med Reinfeldts Styre under all kritik..!
    DN
    "Enligt E 24 har en sjuksköterska i Norge en årlig minstalön på 356.000 norska kronor, motsvarande 377.000 svenska kronor. En svensk minstalön för sköterskor uppges ligga på 264.000 svenska kronor, motsvarande 250.000 norska. Det innebär att när den svenska sköterskan kommer till Norge så har årslönen höjts med 106.000 norska kronor, motsvarande drygt 112.000 svenska."

    T Lindholm

    SvaraRadera