tisdag 1 juli 2014

Status quo i Mellanöstern

Det finns några som inte på några villkor vill ha fred och en lösning på Mellanösternkrisen. Debaclet med de saknade och nu döda tonåringarna visar med all tydlighet på detta.
Israel har ju fått spader när Abbas och Hamas nu närmat sig varandra igen. Men inom Hamas finns fundamentalister som absolut inte vill ha någon tvåstatslösning. Israel ska utplånas och därmed jämt.
Inom Israel finns samma syn. Ingen tvåstatslösning till något pris. Denna åsikt finns dessvärre i Israels regering. Netanyahu har inte gjort något annat än förhalat de s k förhandlingarna.
Det finns två tänkbara scenarier för incidenten med tonåringarna. Hamas kidnappar dem och får igång hela krigsapparaten igen, med repressalier mot allt och alla och det motiverar egna raketanfall mot Israel.
Det andra scenariot är än mer cyniskt. Israel iscensätter, eller utnyttjar, tillfället med försvunna barn, för att åter kunna arrestera och trakassera folk i Gaza och på Västbanken. (Tanken att man skulle leta efter enskilda kidnappare och lagföra just dem finns uppenbarligen inte i israeliskt rättsväsende). 400 personer uppges gripna.
Så var det med den fredsuppgörelsen, vilken i ordningen det nu kan vara. Allt är tillbaka på status quo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar