onsdag 20 augusti 2014

Nya riskkapitalskandaler

Återigen en riskkapitalskandal. Attendo(I don´t)Care har brutit sitt kontrakt med i detta fall Linköpings kommun, genom att, trots att det finns i avtalet, inte ha gett sina inneboende på ett vårdhem de promenader och den egentid de utlovats. Vissa äldre har inte kommit ut på en hel månad. Personalen säger att de inte har tid. De är m a o för få.
Idag står det på en löpsedel att en 92-årig kvinna ramlat och legat ett dygn utan hjälp.
Skandalerna hopar sig i vinstmaximeringens spår. Hur ska en äldre person kunna välja mellan 80 hemtjänstföretag eller vårdhemskoncerner/företag? Risken är att biståndsbedömare dessutom kan ha intressen i något företag och rekommenderar det. Upplagt för korruption.
Är svenska folket verkligen så mån om s k valfrihet att man finner sig i denna uppsjö av alternativ. Som att stå framför schampohyllan i en butik. Men när det gäller vård, skola och omsorg gäller det livsviktiga val och inte en produkt som man kan byta nästa vecka om man inte är nöjd.
Kreti och pleti ska inte kunna starta dessa verksamheter. Där ska finnas grundläggande kriterier som måste uppfyllas för att komma ifråga, t ex en viss personaltäthet per person/barn etc.
Utan möjlighet till vinst faller en hel del av månglarna bort direkt. Det ska vi vara tacksamma för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar