onsdag 27 augusti 2014

Välfärdsföretag utan välfärd

Exemplen blir bara fler och fler om hur de s k välfärdsföretagen skor sig på skattemedel och låter sina anställda arbeta utan hänsyn till arbetsrätten.
I Aftonbladet beskrivs hur ett RUT-företag, Hemfrid, tjänar storkovan medan de anställda får knappt 12 000 i månaden (före skatt). Orimliga arbetstider därtill - allt för kunden.
En av Expressens reportrar arbetade en tid hos ett privat hemtjänstföretag, Bonitas. Företagets huvudintresse var vinsten; därför måste all hemtjänst utföras på kortast (o)möjliga tid. Varje minut av arbetet skulle loggas i ett särskilt datasystem.
Det fanns ingen tid för rast överhuvudtaget. Här bryter företaget mot arbetsmiljölagen. Visserligen fanns en tid för lunchrast på en halvtimme inlagd, men tiden hos varje person var så snålt tilltagen att personalen ständigt låg efter. Företagets syn på de gamla och personalen måste vara att de är robotar. Ingen hänsyn till eventuella problem med resor i form av köer. Ingen förståelse för att de gamla gör saker i olika takt eller att något oförutsett händer. 128 kr i timmen för utfört arbete. Hinner man inte med får man avdrag. Många hemtjänstföretag har också principen att all ställtid mellan "brukarna" är obetald. Allt för vinsten.
Nu kan man ju säga att det här bara är två exempel. Men de är ju knappast de enda vi fått till livs de senaste åren. Och alltför många i vård, skola och omsorg vågar inte anmäla missförhållanden.
Nej, skandalrubrikerna om den här typen av företag återkommer lika ofta som SD-politiker uttalar sig osmakligt och rasistiskt. Det går inte att förklara bort som tillfälligheter. Fakta finns på bordet. Vi har chansen till förändring om några veckor. Endast ett parti har kategoriskt uttalat sig mot vinster i välfärden. Det är bara att rösta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar