tisdag 11 november 2014

Amortering på lån ger rimligare bostadspriser

Nu vill Finansinspektionen att vi ska börja amortera på våra lån. Det är ju faktiskt helt rimligt. En av orsakerna till de barocka bostadspriserna i storstäderna, främst Stockholm, är ju att nästan vem som helst kunnat låna nästan hur mycket som helst.
Alliansens bostadspolitik (med sossarnas goda minne på 90-talet)har ju lett till att hyresrätten varit närmast utrotningshotad. Människor kände sig i många fall tvingade att köpa sin hyresrätt när s k styrelser med folk som ville göra snabba klipp satte igång försäljningskarusellen i hyreshusen, ivrigt uppbackade av skrupelfria mäklare. Bläcket hann i många fall knappt torka på avtalen förrän mäklarskyltarna dök upp som svampar ur jorden runt de nysålda husen.
Och nu kommer notan. Det som vi som inte ville köpa varnade för.
Nu varnas för att priserna kommer att sjunka. Ja, men det är ju sunt!! Man ska inte behöva belåna sig över huvudet för att kunna bo eller vara miljonär.
Den roffarmentalitet som alliansen underblåst med sin undermåliga bostadspolitik har ju, förutom utförsäljningarna, lett till att de hyresrätter som byggts kostar för mycket för vanligt folk (byggherrarna vill tjäna pengar)och dessutom har man förstört andrahandsuthyrningen med att tillåta ockerhyror.
Tack och lov vill den nya majoriteten i Stockholms kommun ändra på detta och har redan stoppat utförsäljningarna (med snyftartiklar i tidningarna som följd). Nu måste det byggas hyresrätter. Och krisar det i någon bostadsrättsförening som förköpt sig kanske man kan köpa tillbaka huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar