söndag 26 april 2015

Borgerliga debatter blir hetare med Busch Thor

Så har då Ebba Busch Thor blivit vald till partiordförande för KD. Hennes tydligaste budskap har varit att KD ska vara ett högerparti, att familjen är samhällets viktigaste hörnsten och att staten ska ha så liten roll som möjligt i människors liv (fast vårdnadsbidrag ska vi ha). Vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter pga s k samvetsfrihet. Flyktingar ska inte få permanenta uppehållstillstånd.
M a o allt som inte Göran Hägglund stod för. Många i partiet tycker förstås att det är bra med denna tydlighet och instämmer i Busch Thors analyser och åsikter. Men t o m Alf Svensson reagerar mot högersvängen.
Frågan är hur den övriga alliansen reagerar. Finns den ens? Och om den finns, hur ska den få ihop det nya gänget? Ingen av de ursprungliga alliansskaparna är kvar. Alla utom moderaterna har känt av effekterna av att vara stödhjul åt det största partiet i alliansen. Där fanns inte bara partipiska utan också allianspiska. En hel del  förtroendevalda är nog glada över att slippa den. Det är också tveksamt om Kinberg Batra kan peka med hela handen såsom Reinfeldt och Borg gjorde.
I opinionsmätningarna byter de mindre borgerliga partierna plats med varandra under spärren. Just nu är det folkpartiet som ligger pyrt till. Skulle de också byta partiledare till t ex Birgitta Ohlsson kommer nog debatterna att gå heta inom det borgerliga lägret. Det ser vi fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar