måndag 18 maj 2015

EU förvärrar flyktingars situation med militär insats

Nu har EU äntligen börjat diskutera problemet med flyktingarna i Medelhavet. Och vad blir deras slutsats?
En militär insats! Vi hindrar med militärmakt båtarna att korsa Medelhavet.
Man börjar som vanligt i helt fel ända. Varför finns det människosmugglare? Jo, för att EU täppt till alla möjligheter att komma in i Europa. Det är ju där man måste börja.
Det är väl bra att hindra livsfarliga båtar att ge sig ut på havet. Men det löser ju inte ett enda problem för dem som flyr. I värsta fall förvärras snarare deras problem, eftersom de betalat kanske allt de äger för att få en biljett till dessa båtar. Om vi hindrar dem att resa, står de kvar på samma fläck, bara än mer utblottade.
Men för EU är ju inte flyktingarnas väl och ve huvudfokus, utan EU:s önskan att hålla dem borta.
Fredsinsatser, bistånd och en human flyktingpolitik där samtliga EU-länder tar sitt ansvar för en högre flyktingkvot är det långsiktigt bästa för alla parter.  Det senare har ju faktiskt varit uppe, men genast har militärnissarna sett chansen att få använda sin militärmakt. Och varje gång militär och vapen blandas in blir det katastrof, det borde historien ha visat vid det här laget.

2 kommentarer:

  1. Flyktingvågen är en följd av Georg W Bush krig mot terrorismen. Det var startpunkten för det som vi ser av flyktingar idag. Det borde USA få vara med och betala för.

    SvaraRadera