tisdag 19 maj 2015

Marknadshyror minskar inte bostadsbristen

Högern lobbar vilt för marknadshyror. I DNs huvudledare idag hänvisas till ett antal olika utredningar om hur dåligt det är med hyresreglering och hur bra med marknadshyror.
"Ett fint hyreskontrakt i Stockholms innerstad vill ju ingen mista", skriver man och citerar sen Boverkets analyser från 2013: "På så sätt blir en mindre andel av beståndet tillgänglig för andra än vad som skulle ha varit fallet med marknadshyra. Samtidigt innebär systemet att många som vill hyra stängs ute från hyresmarknaden.” 
DN menar att Hyresgästföreningen som intresseorganisation inte tar hänsyn till dem som idag inte har en hyresrätt och därför inte belyser detta faktum. Man bryr sig bara om "insidern" menar DN.
Nå, dels är det ju så att en intresseorganisation värnar intressenternas intressen, i detta fall hyresgäster.
DN låtsas överhuvudtaget inte om att marknadshyror kommer att driva upp kostnaderna för särskilt innerstaden (fast man talar om segregationen där som ett problem), men kommer inte att sänka dem i andra lägen. (I alla fall inte så länge alliansens lag om att allmännyttan måste ha ett överskott, kvarstår). Det enda marknadshyror kommer att leda till är ännu högre boendekostnader för hyresgäster och ännu svårare för dem med sämre ekonomi att få en bostad (och kanske bli tvungna att lämna den de har). 
Man låtsas heller inte om att en av huvudorsakerna till den enorma bostadsbristen i Stockholm är att alliansen sålde ut tusentals hyresrätter framför allt i innerstan. 
Glöm aldrig att högerns förslag alltid gynnar de redan gynnade, oavsett krångliga ekonomiska uträkningar och konsultutredningar.

3 kommentarer:

 1. Bra talat. Hyresregleringen är livsviktig för de allra flesta.

  SvaraRadera
 2. Jag kände en som var väldigt för marknadshyror, talade om teorierna om hur det skulle ge bostäder osv. Jag lyssnade länge och väl. Sen frågade jag om han tänkt på hur dessa teoretiska effekter faktiskt kommer ha för effekter i verkligheten. Jag tänker på de familjer som tvingas flytta, som tvingas ta sina barn ur skolan och flytta. Hur hans teoretiska byggnader inte materialiseras på en gång och därför skapar helt ohållbara situationer för mängder med verkliga människor, hur detta kommer vara tusen och åter tusen små tragedier för verkliga människor i väntan på de byggnader som hen säger teoretiskt skall uppstå. Jag frågade om det verkligen var nödvändigt att skapa alla dessa tragedier, vi vet att det går att bygga ändå, utan att någon drabbas av en tragedi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det Martin. Det enda som kommer att hända är att segregationen ökar ytterligare.

   Radera