onsdag 19 augusti 2015

Bodström har kanske slagit huvudet på spiken

Thomas Bodström, den gamle justitieministern och numera advokaten, har kommit med ett förslag om tiggeriet som innebär en slags tredje väg. Inte förbud, men inte heller att tiggeri kan försiggå hursomhelst. Han föreslår att länsstyrelserna ska utfärda särskilda tillstånd för tiggeri. Dessa ska bara gälla på vissa utpekade platser, ungefär som man idag måste ha tillstånd för att slå upp ett torgstånd.
Idén är faktiskt inte så dum. Dels kan myndigheterna då få mer överblick över hur mycket tiggeri vi kan ha, dels kommer det då att finnas skäl att flytta på vissa tiggare som är alltför påträngande, t ex i tunnelbanan och på pendeltåg.
Sen handlar det förstås om resurser för kontroll. Ska det vara någon vits måste ju tillstånden följas upp och missbruk beivras. Vet inte om detta går att genomföra, men något måste göras när det sitter tiggare i varje hörn. Och att ge några kronor hit eller dit är ju ingen lösning.
Framför allt måste EU sätta hårt mot hårt mot Rumänien och Bulgarien, varifrån de flesta tiggarna kommer. Det är ändå där grundlösningen finns. Och det är ur EU-budgeten pengar till denna lösning måste tas. Fattigdomen kan aldrig lösas på individuell nivå.

3 kommentarer:

 1. Det blir ju iaf lätt för politikerna att ordna fram mer jobb, bara beordra länsstyrelsen att utfärda mer tiggarbrev. Problemet är inte att arbetet är oorganiserat, problemet är dess blotta existens!

  Vi har en möjlighet att skapa en god spiral inom hela EU. Lös tiggarnas behov av att tigga och bo ute omedelbart, räkningen skickas till deras hemländer. Driv igenom i EU att ingen får gentrifiera sina länder genom att fördriva fattiga och oönskade folkgrupper. Se till så att medborgaren i EU är verkligen fri, ge varje EU medborgare rätt till den service varje annat EU land erbjuder, på sitt hemlands bekostnad. På så vis kan inget EU land tjäna på att fördriva sina fattiga, på så vis kan inget EU land tjäna på att plundra sina socialförsäkringar. En positiv spiral för alla EU medborgare.

  Svårt att få igenom det genom EU? Nja, med alla hemliga EU bidrag Sverige gett senaste åren så har vi nog några röster att hämta in från Eurozonen. Med Rajrajs 100 miljarder till Euron, med Nuon som ett uppenbart hemligt stöd till EU, med Sundsvallsbron och annat som byggdes i tyskland, svetsades ihop i polen och monterades på plats av slovaker. Så har vi en del tjänster att kalla in i EU-parlamentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter bra Martin. Men hur få EU dit? Det är pudelns kärna.

   Radera
  2. Köpa ett kraftbolag till för 50% överpris borde ordna åtminstone en röst. Kanske överta lite koldioxidbovar för en nation som har svårt att nå målen, borde fixa en till. Jag tycker dock att vi har en hel del till godo hos flera tunga röster i EU.

   Radera