lördag 15 augusti 2015

SD-sympatisörer är som vi andra, enligt SOM

Idag skriver Daniel Swedin i AB om SOM-institutets senaste undersökning och han tar upp de attityder som särskiljer SD från övriga väljare. SD:s sympatisörer har åsikter som sticker ut från
övriga män med ungefär samma bakgrund som sympatisörerna. Enligt SOM betraktar de invandring som ett hot mot svenska värden och tycker inte att invandrare ska ha religionsfrihet. De är negativa till EU och till internationellt bistånd. De är för dödsstraff och är oengagerade i miljöfrågor.
I övrigt skiljer de sig inte särskilt mycket från den övriga befolkningen.
Och detta är ju rätt deprimerande, eftersom SD:s popularitet hela tiden ökar. Är det verkligen alltfler människor som bekänner sig till ovanstående? Då är vi illa ute.


3 kommentarer:

 1. Det är ju löjliga rubriker i tidningarna om det där. "De är som vanligt folk" om vi bortser från alla skillnader. Kan pressen sluta normalisera SD? Tydligen inte.

  De är inte som vanliga folk eftersom de skiljer sig från vanligt folk på alla nämnda punkter och är därmed väldigt ovanliga människor.

  Sen är man väl inte SD egentligen förrän man är medlem och de människorna talar en helt annan story om vad SD är. Vad deras väljare är vet vi, borgare och de har vanliga borgliga värderingar enligt undersökningen, ovanligt efterblivna alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre visar opinionsmätningarna att alltfler verkar sympatisera med SD. Eller också är det bara en allmän protest. Men om man faktiskt röstar SD som 13 procent har gjort, då måste de ju i någon mån dela deras värderingar. Och då är vi illa ute, vanligt folk eller ej.

   Radera
  2. Dessvärre visar opinionsmätningarna att alltfler verkar sympatisera med SD. Eller också är det bara en allmän protest. Men om man faktiskt röstar SD som 13 procent har gjort, då måste de ju i någon mån dela deras värderingar. Och då är vi illa ute, vanligt folk eller ej.

   Radera