måndag 21 september 2015

Skattehöjningar slår mot rika -hemska tanke

Äntligen har regeringen lagt sin budget. Ganska urvattnat, men ändå små steg på vägen mot något bättre.
Borgarna går dock i taket förstås. Längst går moderaterna, som menar att särskilt män nu drabbas av mindre pengar i plånboken. Ja, hur kan det komma sig? Kan det vara för att män generellt faktiskt tjänar mest. De skattehöjningar som sker på den statliga inkomstsidan, drabbar nu alla dem som i nästan ett decennium fått skatteavdrag för 140 miljarder. De som tjänat mest har också fått mest i plånboken, vilket lett till ökade klyftor i samhället och konsekvenser för hela samhällsutvecklingen.
Lika lite som de av Reinfeldt så omhuldade undersköterskorna märkte de 200 kr de fick i jobbskatteavdrag (generella avgifter har ju hela tiden höjts), lika lite kommer de som tjänar 50-100 000 i månaden att märka att det försvinner några tusenlappar av dem de så generöst fick av alliansen.
Det man sammanfattningsvis minns av alliansens åtta år vid makten är skattesänkningarna och försämringarna för sjuka och arbetslösa. Samt att privata företag och enskilda gynnades med skattemedel.
Måtte regeringen under denna mandatperiod tydligt våga ändra på ovanstående.

3 kommentarer:

  1. Vem tjänar mest på ett fungerande samhälle? Vem får ut mest av samhället?

    Det finns ingen rikedom oberoende av samhället. All rikedom är skapad av samhället.

    Man bör också lasta den som lastas bör. Staten har till uppgift att ta hand om och lösa problem som näringslivet och individer i samhället inte klarar lösa. Hög skatt beror på att näringslivet inte klarat lösa problemet med massarbetslöshet, de har inte kunnat lösa problemen med sjukskrivningar till följd av stress och utslitning. Skatt betalar du för att lösa alla de problem som näringslivet misslyckats med. Så när du skall klaga på hög skatt, då föreslår jag att du går ned till Svenskt Näringsliv på Sveavägen och säger åt dem att skärpa sig. För om de hade löst alla samhällsproblem, då hade vi inte behövt betala mycket skatt.

    Men näringslivet fick en historisk chans att visa vad man gick för. Man fick chansen att visa att man var bäst och effektivast kunde lösa samhällsproblemen. Den chansen tog man inte, utan ägnade sig åt att korpa åt sig så mycket man bara kunde för egen del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När var näringslivet någonsin intresserat av att lösa samhällsproblem?

      Radera
    2. De säger ibland att de är bäst. Men varje gång de får chansen sumpar de den. Jag börjar tro att de kanske snackar skit.

      Radera