söndag 3 januari 2016

Det tandlösa EU

Blir 2016 det år då EU blir irrelevant för medlemsländerna? För när Europa som bäst behövt EU har det alltid svikit. Det svek under Bosnienkriget och det har svikit nu under flyktingkrisen. Det svek Grekland genom att beordra mer åtstramning där investeringar behövts. Det tiger när Ungern nedmonterar grunderna för demokratin.
Nu är också Polen inne på den linjen. Kommer EU att ta det mer på allvar och vad kommer man att göra? Polen är en stark spelare i EU, starkast bland länderna från det gamla östblocket. Vågar man sätta hårt mot hårt när ett land rubbar grunderna för demokratin?
Jag tvivlar. EU är inte Förenta Staterna och det har ju redan visat sig att länder struntar i EUs olika påbud och fördrag när det passar dem. Det gäller inte minst nu i flyktingkrisen, då hela Schengen håller på att monteras ned.
När det kommer till kritan är EU i stort sett tandlöst. Alla länder är sig själva närmast. T o m lydiga Sverige struntar ju i rovdjursdirektivet och jagar rödlistad varg. Så vad behöver vi EU till? Oändligt småtjafs för tusentals byråkrater att pyssla med. Miljarder som slösas bort, särskilt för oss nettoinbetalare av EU-avgiften.
Lägg ner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar