söndag 31 januari 2016

Inga hyresgäster tjänar på marknadshyror

I DN och Svenskan lobbas det nu intensivt för marknadshyror. Igår hade DN en ledare om bostadspolitiken, där man har den pigga mellanrubriken "Avreglera hyresrätten, stärk låginkomsttagarna". Ett motsatsförhållande som inte låter sig lösas.
Som idé tar man upp att bostadsbidrag skulle vara en lösning. De flesta låginkomsttagare måste redan idag ansöka om bostadsbidrag för att klara sina hyror i befintligt bestånd och än mer i nyproduktion. Att ytterligare låta samhället betala för att folk ska kunna bo är orimligt.
Istället måste man titta på vilken typ av bostäder som bör byggas (och hålla nere hyreshöjningarna i befintligt bestånd, det är ju märkligt att just hyresgäster ständigt måste räkna med att deras boendekostnader ökar varje år). Idag byggs alltför hög standard i merparten av nyproduktionen. Man behöver inte två toaletter, värmeslingor för handdukar, torktumlare etc. Utomlands måste man ju ofta t o m köpa spis och kylskåp själv till sin lägenhet. Det kanske är att överdriva att ta bort detta, men övrig extrastandard är onödig och fördyrande och där bör hyresgästen själv få välja.
Marknadshyror handlar bara om att byggherrar och bostadsbolag ska tjäna mer pengar och har inte hyresgästernas bästa för ögonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar