onsdag 30 maj 2018

Varför får vi alltid säljarens perspektiv?

Oron är stor på bomarknaden läser vi numera. Och allra störst är oron hos byggföretagen som bygger bostadsrätter. Ekonomiskribenterna följer deras oro i varje konjunkturkurva.
Det är dåligt om bostadspriserna sjunker. Man skyller på allt från amorteringskravet till bankernas strängare låneregler. Väldigt lite om en marknad mättad på svindyra bostadsrätter med väldigt hög standard. De stackars byggföretagen måste sälja med rabatt.
Det är märkligt att vi alltid får säljarens perspektiv. Är det dåligt att bostadspriserna sjunker? Ja, för säljarna, men knappast för köparna. Om priserna skulle bli mer normala kan fler köpa en bostadsrätt och därmed minska trycket på bomarknaden. Men vinsterna blir förstås inte lika stora då för säljarna och dem är det synd om. Inte om alla dem som behöver en bostad och inte har råd att köpa.
Men allra mest behövs hyresrätter. Om anvisad mark inte används av byggföretag för att marknaden gått ner, då bör kommunen gå in och bygga hyresrätter med rimliga hyror. Det är det som verkligen behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar