torsdag 3 maj 2018

Systembolaget garant för brett utbud av bra vin

Systembolaget vilar på en skör tråd efter dagens riksdagsomröstning om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Ett EU-direktiv säger nämligen att då måste alla som framställer alkoholhaltiga drycker få sälja dem på samma sätt.
Här går alliansen tillsammans med SD på samma myt som tjatats om i decennier. Tänk att få handla vin och sprit i vilken livsmedelsbutik som helst. Det är nämligen målet i förlängningen av detta förslag. Men när köpte man ett bra vin i en livsmedelsbutik utomlands sist? Inte ofta. Då bör man gå till särskilda vinbutiker (i Frankrike säljs i princip dessutom enbart franskt vin) och inte är vinet billigt där.
Vi har en väldigt bra vin & spritbutik i Sverige som heter Systembolaget. Ingen annanstans i världen finns ett så stort utbud av vin (och öl?) som hos Systembolaget, världens största vinimportör. Och med de stora kvantiteterna kan priset också hållas på en rimlig nivå.
Bortsett från alla argument om ökade alkoholskador, missbruk och våld, är ovanstående tillräckligt bra argument för att behålla Systembolaget intakt. Inte plottra bort det breda utbudet genom småimportörer vars utgångspunkt är vinst och därmed att köpa billigt och sälja dyrt.
Redan idag kan man ju direktimportera vin om man så vill.
Men risken att få bläck i flaskan ökar betydligt om den säljs på Lidl eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar