tisdag 28 september 2021

Äntligen kan Stockholm bli vackrare

 Stockholm har skaffat en ny arkitekturpolicy meddelade DN idag. "När det gäller tillskott i befintliga miljöer är det noga att vi ser till områdets karaktär" säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (m). 

Ja, det är verkligen på tiden. Kanske bestämde sig Stockholms politiker efter att ha sett resultatet av tillbyggnaden till Liljevalchs museum på Djurgården. En cementklump med runda hål i fasaden som mest påminner om ett parkeringshus. Det är helt apart från Liljevalchs ursprungliga byggnad och man kan inte ens gissa att de hör ihop. 

Det har ju funnits en tendens i Stockholm att vilja bygga spektakulära byggnader i känsliga miljöer, gärna nära vattnet, i decennier nu. Det s k Waterfront är t ex ett exempel, en märklig pendang till Stadshuset intill. Ett annat den berlinmur längs med järnvägen norrut, som bara består av en svart vägg.

Lyckligtvis lyckades man stoppa det s k guldhuset som skulle ligga på Blasieholmen precis vid Nybroviken. Det skulle bli ett nytt nobelmuseum ville man. Men där blev protesterna för höga. Man vågar inte tänka på hur Slussen kommer att se ut när den väl bli klar. Hinner den nya arkitekturpolicyn tillämpas på den?

I alla fall bör alla kommande arkitektuppdrag förses med den nya policyn, så att arkitekterna inte bara tittar på byggnaden, utan även på omgivningen. Det har saknats länge i Stockholm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar