tisdag 7 september 2021

USA befinner sig på ett sluttande plan

 Man tror att man hamnat i Nicaragua när man läser om Texas nya abortlag. Enda skillnaden är att i Nicaragua får kvinnan fängelse i ofta upp till tio år, om hon gör abort. I Texas utdöms istället höga böter till dem som hjälper en kvinna att få abort. Och enda skälet att få det är om kvinnans liv är i fara. Nu kommer kvinnors liv att vara i fara i händerna på illegala abortörer istället. För kvinnor har alltid försökt göra abort genom alla tider, straffbart eller ej. 

I USA (ett flertal stater vill kopiera Texaslagen) ska nu ett angivarsystem utvecklas där alla som vill hjälpa kvinnor till abort ska bötfällas. Det gäller både kvinnans make, eventuella läkare eller t o m taxichaufförer som kör kvinnor till ett abortcentrum (hur nu sådana överhuvudtaget kan finnas med den här lagstiftningen). Nu kan grannar anmäla att de tror någon gjort abort eller lärare eller andra som misstänker detta. Men USA har ju god erfarenhet av angiverisystem. Det fungerade utmärkt under McCarthytiden, när senator McCarthy på 50-talet jagade "kommunister" i hela landet. 

Överallt i detta land hotas demokratin både på nationell och individuell nivå. Både via republikanska staters iver att minska möjligheterna att rösta i val. Och nu hotas kvinnors rätt till sina kroppar. USA befinner sig på ett sluttande plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar