onsdag 8 september 2021

Låt skolstarten variera i ålder

Varför är det så känsligt att säga att pojkar som grupp mognar senare än flickor? Varenda människa som gått i skolan har väl märkt detta. Jag minns själv hur jag som skolbarn tyckte att pojkarna i klassen i allmänhet var barnsligare än tjejerna. Kanske inte alla, men många. Det är ju faktiskt ingen tillfällighet att tjejer ofta söker sig till äldre killar. 

Skolan verkar också ha blivit allt sämre på att handskas med detta. Genusperspektiv är ju inte att alltid se världen ur ett kvinnligt perspektiv. Men hur man än förklarar skillnaden med att pojkar som grupp får sämre skolresultat än flickor, verkar man inte vilja ta till sig att det faktiskt finns en biologisk skillnad i mognad på gruppnivå. 

Jag har ju redan påpekat att skolfolk är livrädda för att använda någon metod som redan tillämpats. Men när jag började skolan i slutet på 50-talet användes skolmognadsprov för att se om det var lämpligt för barnet att börja skolan vid sju års ålder. Jag minns inte hur dessa prov gick till, men jag vet att några jämnåriga fick börja ett år senare. Inget konstigt med det. 

Skolan har förändrats mycket sen dess och även samhället, men något slags mognadstest kanske skulle behövas. Det finns ju så mycket mer forskning nu att ett sådant kanske kan utformas med än större precision. Tyvärr verkar det dock viktigare för skolpolitikerna att barnen ska börja skolan så tidigt som möjligt, helst från fem års ålder. Det verkar snarare vara en kostnadsfråga. Förskoleverksamhet är dyrare än skolverksamhet. 

Men med en flexibel skolstart skulle man kunna slussa in barn i skolan från fem t o m kanske åtta års ålder. Då skulle mogna barn kunna  börja tidigare, medan de som behöver mer tid på sig kan vänta ett par år. Så en första klass skulle kunna bestå av fem-t o m åttaåringar. Om man börjar så, kanske det inte skulle bli ett sånt trauma med elever i olika åldrar i klasserna genom skolåren. Och om några som börjat sent skulle s a s mogna ikapp snittet, kanske de kan få hoppa över en klass. Det har också hänt, åtminstone förr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar