fredag 3 september 2021

Ett litet steg till en bättre skola?

 Äntligen verkar regeringen försöka göra något åt skolan, detta sorgebarn sedan kommunaliseringen och privatiseringen. 

Nu aviserar utbildningsministern att betygssystemet ska ändras igen. Fast det är ju bra, för det nuvarande systemet verkar inte alls fungera. Tillbaka till ämnesbetyg och central rättning av nationella prov. Det fungerade ju bra en gång, men denna klåfingrighet i skolan har gjort den till en experimentverkstad för diverse hugskott, som oftast visat sig förödande för skolresultaten. 

Det finns en rädsla hos politiker att gå tillbaka, även om det som fanns en gång, faktiskt fungerade. De riskerar (eller tror sig riskera) att bli stämplade som bakåtsträvare och det är ju det värsta som kan drabba en politiker (trots att det var mycket som var bättre förr). 

Men det verkar långt kvar tills regeringen, trots att merparten av medborgarna vill, gör något åt vinstintresset i skolan. Det är en ju huvudanledningen till glädjebetygen. Att locka elever och därmed pengar, blir viktigare än utbildningen i sig. 

Vågar man sedan rensa i floran av religiösa skolor har man kommit en bit på väg. Men varje litet steg till förbättring verkar sitta långt inne. Hinner man göra något åt betygssystemet nu i elfte timmen före valet till att börja med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar