torsdag 26 april 2012

Begreppet sionism förlegat i dagens värld

Det skrivs många böcker om Israel och sionism. Idag recenseras "Bruden är vacker men har redan en man" av den kunnige Ingmar Karlsson. Det märkliga är att inte fler funderar över själva begreppet sionism.
Sionism definieras som "strävan efter en judisk nationalstat". Även om man bortser från Israels barocka ockupationspolitik är ju sionism i sig en fullständig anomali i en global värld. Inga länder kan idag göra anspråk på att bara en slags människor får bo där. Det Israel håller på med är etnisk rensning och apartheid, något som strider mot FN:s principer om de mänskliga rättigheterna. Israel är fortfarande medlem i FN av någon anledning. Med tanke på hur mycket de bryter mot stadgar och särskilda resolutioner borde de uteslutas.
Hur länge ska sionisterna kunna profitera på förintelsen och hur länge ska Europa känna en kollektiv skuld för denna? Vi ska aldrig glömma denna vidriga händelse, men vi ska heller aldrig låta den bli en ursäkt för att människor i dess efterföljd ska tillåtas utföra andra kränkande handlingar.
Israel anser sig ha rätt till stora delar av dagens Mellanöstern utifrån en (felaktig) tolkning av tusenåriga skrifter. Men redan då bodde andra än judar i dessa områden.
Religion och verklighet bör aldrig blandas ihop. Det är orsaken till väldigt många konflikter i dagens värld.

2 kommentarer:

 1. De flesta länderna i världen är nationalstater. Sverige inkluderat. Nationalstaten är alltså allt annat än en anonmali, tvärtom är det normen. Sionister gör alltså anspråk på samma sak som Sverige och Svenskar, och de flesta andra länder i världen. Och folkrätten ger dem stöd till en nationalstat. Och var annars bör nationalstaten förläggas än där man har en historisk förankring? Bara en sorts människor? 20% av Israels medborgare är ju för fan Araber.

  Israel bygger på historiska källor till mycket större del än vad det bygger på religiösa. Det är helt enkelt ett historiskt faktum att Judéen, som judarna har som ursprung, döptes om av Romarna till "palestina" efter det grekiska folket filisteerna. Araberna erövrade sedan området från Östrom/Bysans på 600 talet och koloniserade då själv området.

  Judarna har alltså ett historiskt bevisat ursprung i Judéen/Palestina. Strävan efter en nationalstat är något som också stöds av folkrätten som säger att "varje folk har rätt till självbestämmande", något som endast är fullt möjligt med en nationalstat.

  Tror du inte på det? Läs på lite, och försök att välja mer än bara sådana som du själv tycker är "kunniga" (skriver det du vill läsa)

  SvaraRadera
 2. Tar man mark i ett försvarkrig är det en erövring ingen ockupation.

  20% av Israels befolkning är araber med fulla medborgliga rättigheter. Etnisk rensning och apartheid?!

  Palestinerna bryter dagligen mot FN:s stadgar och resolutioner genom att skjuta in raketer mot civlia i Israel samt att de vägrar förhandla.

  Att man dömer Israel efter en annan måttstock än övriga länder i världen visar tydligt att något annat ligger bakom kritiken.

  SvaraRadera