måndag 9 april 2012

Ge barnen egentid

Man blir konfunderad ibland. I en debattartikel skriver Ann Söderlund att hon tycker att det ska införas obligatorisk kollovistelse för barn på sommaren så att föräldrarna kan få stressa av.
En lång klagan över alla lov och ledigheter följer.
"Häromdagen när jag berättade att jag och barnens pappa var tvungna att jobba under onsdag till fredag på påsklovet (efter att ha varit lediga i en vecka) såg äldstesonen ut som att barndomen genom ett trollslag tagits ifrån honom. Va? utropade han bestört. ”Ingen i min klass kommer vara i skolan. Är vi fattiga eller?” " skriver hon. Tala om lyxproblem.
Aldrig förr har föräldrar ägnat så mycket tid åt sina barn som vi gör nu. Kanske skulle barnen må bra av att få lite egentid de också. Kanske inte ständigt matas med upplevelser, utan få tänka ut något själva. Inte ständigt vara i någon vuxens blickfång.
Jag talar nu inte om dem som aldrig har råd att göra något med barnen och som sliter dygnet runt för att få det att gå ihop, utan just om dem som curlat sina barn in i en värld där något måste hända hela tiden och där det dessutom hela tiden är någon annan som ska se till att detta något händer.
Prova med en avvänjningskur där barnen får sköta sig själva och hitta på saker. De kanske kommer att gilla det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar