fredag 19 augusti 2016

Allt åt alla eller åt några

Susanne Nyström, ledarskribent på DN, skriver idag att det är dyrt att regera med stöd av vänsterpartiet. Hon ondgör sig över att V fått igenom glasögonbidrag till barn och avgiftsfri tandvård för alla under 23 år. Nu vill V att alla över 80+ ska få avgiftsfri medicin.
Detta blir dyrt, suckar Nyström och vi skattebetalare får stå för notan. Ska alla, även de som har råd, få avgiftsfri medicin frågar hon och menar att V vill ge allt åt alla.
Just det Susanne Nyström. Välfärd är till för alla. Jag inser att det är svårt för en nyliberal att förstå detta. På hennes kant vill man ju ge allt åt några, gärna de som ändå kunnat betala. Vad är alla jobbskatteavdrag, rut och rot, om inte skattesubventioner till dem som oftast ändå har råd. Man vet ju att rut och rot utnyttjas främst av människor i välbeställda områden.
V:s välfärdsreformer gynnar också människor i små ekonomiska omständigheter. Men välfärden är för alla. Egentligen behövs ju mycket större ingrepp i vårt överprivatiserade samhälle. Men det lär vi inte få se så länge sossar och MP hukar under devisen "lagt kort ligger". Då får vi vara glada för de små framstegen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar