torsdag 25 augusti 2016

Joe Biden här för att varna för Ryssland

För DNs ledarskribent är slutsatsen i dagens tidning klar: Sverige hör hemma i Nato utropar rubriken. Och man försöker låtsas att det inte handlar om "russofobi" och "tänk om Trump blir president, då kanske han inte låter USA delta i försvaret av en angripen stat".
Det brukar annars ofta vara stater som blir angripna av USA. Och varför Trump skulle skilja sig från övriga presidenter när det gäller att kasta bomber är knappast troligt. Det finns så många presidenter som gått till val på att inte gå in i diverse militära vågspel och som sedan av rådgivande hökar gjort just det. Och en så okunnig person som Trump hamnar lätt i händerna på de militära hökarna när de trycker på. Då vill man vara långt borta från Nato.
Vicepresident Joe Biden gjorde dock sitt bästa vid dagens besök för att få Sverige att inse hotet från Ryssland, denna gång i form av ytterligare en gasledning genom Östersjön via företaget Nordstream. Ännu mer gas genom Östersjön är förvisso inte önskvärt, men det är inte Bidens sak att lägga sig i. (För övrigt intressant att se att moderaterna nu helt bytt fot vad gäller Nordstreams gas. När Carl Bildt var utrikesminister var det inga problem, han hade ju goda kontakter med det ryska företaget Gazprom och gasledningen fick dras förbi Gotland med rysk hamn i Slite).
Biden talade om att "energikrig" och att göra sig för beroende av Ryssland. Ja, vad var kriget i Irak om inte just ett sådant. Fast det var ju inte just Biden ansvarig för.
Det är bra om Sverige har ett starkt svenskt försvar. Men Nato ska hålla sig borta (fast med värdlandsavtalet är det väl redan försent).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar