fredag 26 augusti 2016

Prioritera rätt i hemtjänsten

Igår meddelades att Sollentuna kommun måste spara 20 miljoner på hemtjänsten. Denna summa ska sparas på de äldres tid. Det innebär naturligtvis sämre service, ännu mer stress för personalen eller t o m färre anställda. Det gäller att prioritera uttalade sig den liberala ansvariga politikern glatt. Hemtjänsten har överskridit sin budget heter det. Men hur är det med antalet hemtjänstföretag, som alltid är fria att etablera sig där de vill. De är välkomna att ragga kunder bland de övriga 50-tal eller hur många hemtjänstföretag det nu kan finnas i Sollentuna. I Stockholm finns över 200.
Om kommunen inte behövde ösa skattemedel över mer eller mindre seriösa företag, utan skötte ruljangsen själva, skulle suboptimeringen bli mindre, liksom administration och kontroll. Men kontroll måste ändå finnas, för inte heller kommunens hemtjänst är alltid tiptop.
Men mer skulle kunna satsas på verksamhet istället för vinst och det kanske skulle göra det lättare att hålla budget. Den prioriteringen skulle man gärna vilja se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar