torsdag 15 december 2016

Calmfors´ värld går inte ihop

Nu är professor Calmfors ute igen med sina orealistiska krav. Igår skrev han en kolumn i DN där han återigen konstaterade att det är enkla jobb som behövs. Har han någon som helst kontakt med näringslivet? I så fall borde han veta vid det här laget, att s k enkla jobb är eller kommer att bli, bortrationaliserade inom en snar framtid.
Häromdagen t ex stod en stor skylt utanför min livsmedelsaffär, där det stod: "Varför scannar inte du?" Butiken vill m a o att man ska självscanna varorna så man kan minska antalet kassabiträden. Har själv jobbat som kassörska i ungdomen, så jag vet att det är ett enkelt jobb. Så därför vill man att kunderna ska sköta det själva. Jag scannar aldrig mina varor, just för att inte ta bort denna jobbmöjlighet, men det är svårt att gå mot strömmen.
Och så här resonerar alla företagare, professor Calmfors. Han vill dessutom sänka minimilönerna för befintliga jobb samt ha "rejält lägre minimilöner" för nya typer av enklare jobb (vilka nu det skulle vara).
Calmfors är dessutom en varm förespråkare för marknadshyror. Hur detta ska gå ihop med sänkta minimilöner, löner som knappt ens idag räcker för en ny hyreslägenhet, verkar inte ens finnas i hans tankevärld. Han kan sitta i sitt elfenbenstorn på Karlavägen och prova sina orealistiska ekonomiska teorier på en verklighet som inte finns. Men i den reala världen kämpar många redan för att leva på sina låga löner och utan kontakter finns inga jobb att få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar