fredag 2 december 2016

Entreprenörernas vårdval

Mycket har sagts om hur Nya Karolinska kom till. Skandal är bara förnamnet. Men det skandalartade verkar fortsätta nu när sjukhuset invigts. Vid en provövning fungerade inte larmen för patienter och många tyckte då att man skulle skjuta på invigningen. Men icke!
Patientlarmen verkar fortfarande inte fungera, men det är tydligen viktigare att prestigebygget börjar arbeta än att det tekniska fungerar. Så mycket för patientsäkerheten.
Redan det vanvettiga i att man bygger världens dyraste sjukhus med färre vårdplatser än det gamla Karolinska får en ju att höja på ögonbrynen. Vem ritade detta monster utan någon som helst koll på befolkningstillväxt och åldersspridning i befolkningen?
Redan på 90-talet var vi många som befarade denna vårdkris då ett antal akutsjukhus lades ner. Och nu är situationen på övriga sjukhus i regionen, med både personal- och platsbrist, katastrofal. Och de som ännu orkar jobba i detta kaos kommer snart att ge upp, vilket kommer att förvärra det hela.
Och detta mischmasch betalar vi skatt för. Kom ihåg vilken landstingsmajoritet det varit de senaste tolv åren. Den kallar sig alliansen och tror att marknaden sköter det mesta. De har infört vårdval för entreprenörerna, men patienterna har i dagsläget inget val. De skjutsas runt dit där det finns plats.
Detta måste ändras senast 2018!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar