onsdag 15 februari 2017

Dags igen för Watergate?

Det har inte dröjt länge, knappt en månad, förrän den amerikanska administrationen nu börjar likna den under Richard Nixon på 70-talet. Då ledde den s k Watergateskandalen till att Nixon tvingades avgå. Alternativet var riksrätt.
Redan åker den första av Trumps medarbetare ut, den nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Skälet: Han är en säkerhetsrisk. Dessutom satt tydligen Trump med Japans statschef på en av Trumps golfanläggningar och diskuterade interna säkerhetsfrågor på denna offentliga plats.
Och sen har Trump mage att prata om Hillary Clinton som säkerhetsrisk. Kommer han att tycka att Flynn också ska sättas bakom lås och bom.
Och den gamla Watergatefrågan är aktuell igen: Hur mycket visste presidenten om Flynns kontakter med Rysslands ambassadör (redan innan det formella tillträdet till presidentposten)? Det var huvudfrågan under Watergateskandalen. Visste president Nixon om inbrottet i demokraternas partihögkvarter (hade han t o m beordrat det) och var han inblandad i mörkläggningen efteråt? Han spelade ju in allt han gjorde (en narcissism påminnande om Trump) och det kom väl till pass när skandalen började rullas upp.
Den något mer naive Trump kanske twittrar istället. I vilket fall kan man förhoppningsvis börja räkna ned när den här administrationen faller ihop. Men dessvärre kan då en massa skada vara skedd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar