torsdag 2 februari 2017

Ekonomiprofessors förslag om marknadshyror blir social katastrof

Ännu en professor i ekonomi som förordar marknadshyror. Idag uttalar sig Assar Lindbeck i DN och menar att bostadspolitiken "är en social katastrof". Han följer den andre marknadsliberalen, Lars Calmfors, i spåren.
Det visar att de inte alls förstår den marknad som de så varmt omhuldar. Men de kan bara studera alliansens bostadsminister Attefalls liknande förslag, nämligen att ta bort gränsen för att hyra ut i andra hand så ser de vad som händer.  I en artikel i dagens Aftonblad står att idag är hotellrum billigare än att hyra en etta i Stockholms innerstad. En etta i andra hand kan idag kosta mellan 10-15 000 kr i månaden. Det är vad som händer när marknaden blir fri.
Så professorer Lindbeck och Calmfors, det är inte svårt att räkna ut vad som skulle hända med Stockholms hyresmarknad om era drömmar om marknadshyror slår in. Ännu färre skulle ha råd med en lägenhet. Gentrifieringen och segregationen skulle öka ytterligare. Här kan man tala om social katastrof. Alternativet för vanliga inkomsttagare att då ha råd att bo är att höja bostadsbidragen, dvs att ni, Assar och Lars, skulle få vara med och betala för att andra ska ha råd att bo. Vill ni det?

1 kommentar:

  1. Tusen och åter tusen familjer tvingar rycka upp sina barn med rötterna, vänner skiljs från varandra. Transaktionskostnaden individen har för att flytta sätter alla marknadsmekanismer ur spel.

    SvaraRadera