tisdag 21 februari 2017

Hyressveket

Nu börjar också Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretagen tala om marknadshyror. Ja, de kallar det "Stockholmshyror", men det förklarar inte bort vad det handlar om. Lägenheter ska poängsättas efter ett särskilt system så de blir mer "rättvisa", skriver de på DN Debatt.Bostadsborgarrådet Ann-Margreth Livh (V) säger att det är för att mota olle i grind och hindra ett totalt genomförande av marknadshyror. Men det kommer ändå att handla om chockhöjningar för en del hyresgäster.
På DNs ledarsida jublar man förstås. Där betyder inte ökad segregering, vilket kommer att bli ett bergsäkert resultat av en sådan här reform, ingenting. Ingen med en inkomst under 30 000 kommer att ha råd att bo i innerstan. Det hela blir ju ändå ett nollsummespel så länge det är brist på bostäder. De som inte kommer att ha råd att fortsätta bo på ett ställe kommer att byta med någon som ser sin chans att t ex nu få en av de få hyresrätterna som är kvar i innerstan efter alliansens påbjudna ombildningar. Men det ger ju inte dem som står utanför bostadsmarknaden fler lägenheter.
Och några som bor kommer att bli helt utan. Har väldigt svårt att tro att några hyror kommer att sänkas. Det är tragiskt att vi hyresgästers företrädare nu börjar backa om marknadshyror och att vänstern verkar gå med på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar