onsdag 11 oktober 2017

Alla bostäder är för dyra för bostadslösa

Äntligen verkar i alla fall en ekonom ha fattat att svensk bostadspolitik eller i alla fall byggbolagens girighet kommer att leda till social katastrof. Ekonomen Anders Olshov menar att utbudet av bostadsrätter är för stort, därför kan flera byggbolag gå i konkurs om lägenheterna inte blir köpta och därmed utlyses en priskrasch.
Han har också insett att efterfrågan på hyresrätter är större än bostadsrätter, surprise, surprise. Det är nämligen så att en väldigt stor del av Sveriges befolkning inte har råd att efterfråga något annat.
Tyvärr är byggbolagens girighet ändå så stor att nyproducerade hyresrätter också är för dyra för de bostadslösa.
Ett antal borgerliga puckon tror att marknadshyror kommer att lösa bostadskrisen. Att det kommer att leda till att bostadskedjor skapas där folk kan göra "bostadskarriär" Utgångspunkten är att ingen frivilligt väljer hyresrätt, utan att hyresrättsinnehavare självklart kommer att köpa bostadsrätt om marknaden får sätta priset (som om marknaden någonsin skulle sänka ett pris frivilligt). Vilket redan det är en otroligt korkad utgångspunkt.
Men nu börjar marknaden ändå säga till vad gäller bostadsrätter. Det finns en överproduktion och det går inte lika lätt att sälja. Men det finns ju heller inget tålamod hos byggbolagen. Får de inte allt genast tappar de intresset.
Det man vill se är en ansvarsfull bostadspolitik där allmännyttan bygger bostäder som folk har råd att bo i och att dessa bolag inte behöver gå med vinst. Det är enda sättet att komma ur Sveriges perversa bostadssituation.

1 kommentar:

  1. Borgerliga puckon! En helt korrekt definition. Fram för mer och större allmännyttiga bostadsföretag som verkar utan vinstintresse.

    SvaraRadera