måndag 30 oktober 2017

Det är hyresrätter som efterfrågas på marknaden

Plötsligt är tidningarna fyllda av ojanden över att det inte verkar gå att öka priserna på bostadsrätter längre. Marknaden har mattats och tacka fan för det. Nu är priserna uppe på en sådan nivå att endast de som spekulerar i bostadsrätter för att göra vinst har möjlighet (dvs vara rik nog att köpa upp bostadsrätter för att sälja, inte bo). Till slut har ingen vanlig människa råd ens om de har en egen bostadsrätt i potten.
Några börjar då genast ropa: Bygg färre bostäder!. Men det ropet får inte politikerna lyssna till. Bygg gärna färre bostadsrätter om det nu är ett problem, fast bättre om priserna faktiskt sänks. Men framför allt: Bygg fler hyresrätter. Det är där den stora efterfrågan på bostäder finns idag. Dvs hos människor som faktiskt är bostadslösa och behöver en lägenhet med rimlig hyra (ungdomar, nyanlända och nyinflyttade).
Och surprise, surprise, alla vill inte ens ha en bostadsrätt även om de skulle ha råd, dvs få ett lån. Det visar alla de grannar som gick samman när det borgerliga styret ville tvinga på alla en bostadsrätt genom ombildning av hyresrätter, för att behålla sina hyresrätter.
Trots skrupulösa mäklares löften om att allt skulle bli billigare och grannsämjan spira med bostadsrätt, så talades det aldrig om att man måste bekosta allt själv i lägenheten (till skillnad från framför allt allmännyttan), reparera allt själv och att huset måste skötas av bostadsägarna själva oavsett kunskaper. Eller så måste man ta in konsulter. Mäklarna var mer än villiga att ställa upp i alla möjliga administrativa sammanhang, t ex att inkassera avgifterna för bostadsrätten, så kunde de göra sig ännu en hacka. Jag hoppas vi aldrig behöver bedriva den kampen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar