tisdag 29 juni 2010

Förändrad roll ger fler kvinnliga poliser

På dagens DN Debatt skriver Fredrik Kärrholm på om antagningen till Polishögskolan. Han tycker det är märkligt att skolan de senaste två åren tagit in 50 % kvinnor trots att fler män söker totalt. Hans slutsats är: "En mycket allvarlig aspekt är att kvotering, verklig eller upplevd, kan försämra respekten för nya kvinnliga poliser. Kvinnor riskerar att betraktas som ett inkvoterat B-lag".
Mig veterligt är all kvotering offentlig, dvs det ska framgå vid ansökningstillfället att en viss del av de som ansöker kommer att kvoteras in. Den här mannen, som dessutom är medförfattare till Polishandboken, kan inte föreställa sig att fler av de kvinnor som söker är mer kvalificerade än merparten av de manliga sökande. Det kan ju faktiskt vara så att de kvinnor som söker till Polishögskolan är mer motiverade än många av männen som söker och därför mycket lämpligare. För en man som söker kan polis vara ett alternativ bland flera yrkesval, medan de kvinnor som söker absolut vill bli poliser.
Dessutom har polisrollen förändrats. Idag krävs mycket social kompetens av en polis och inte muskler och styrketräning i första hand. Det stärker kvinnornas konkurrenskraft.
Dessa självklarheter tycks helt ha undgått Fredrik Kärrholm. Han är fast i bilden av polisen som en machoman och risken är väl att han skrivit Polishandboken utifrån det också.
Som man känner sig själv känner man andra och uttalandet om inkvoterat B-lag står tydligt som hans egen åsikt. Det är tur att han inte deltar i uttagningen av de sökande.
Och med tanke på chefsrötägget själv, som äntligen står inför rätta, är det mer än bra med fler kvinnliga poliser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar