onsdag 9 juni 2010

Nyanländ på den tomma marknaden

Nu har lille Billström kommit på en strålande idé. Asylsökande ska få arbeta från första dagen (DN Debatt 9/6)det underlättar integrationen. Återigen denna märkliga allianssyn att det är bara är att gå ut där på arbetsmarknaden, där jobben som står som spön i backen och arbetsgivarna bara väntar på att sjuka och nyss anlända icke svensktalande ska söka dem.
Här finns ingen insikt om att svenska arbetsgivare i väldigt liten grad söker invandrad arbetskraft. Tvärtom vittnar väldigt många invandrare som redan finns här och talar svenska, om att de blir bortsorterade redan pga sina namn. Om jobben ska bli fler är det väl hos arbetsgivarna man ska sätta in insatserna.
De nyanlända asylsökande kan nog bara räkna med att få jobb hos redan anlända landsmän som råkar ha ett eget företag. Och så växer segregationen och vårt samhälle delas upp, likt New York, i olika små ghetton där olika nationaliteter och kulturer lever sitt lilla liv. Men i New York bor fler människor än i hela Sverige. Vi har helt enkelt inte råd med en sådan utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar