tisdag 8 juni 2010

Se systemskiftet i vitögat

Äntligen börjar några i oppositionen vakna till liv och inse vad som håller på att hända - nämligen att det finns långsiktiga ideologiska teorier bakom alliansens politik. Deras attacker på a-kassan och sjukförsäkringarna är ingen slump. Sven-Eric Österberg och Wanja Lundby-Wedin har förstått att alliansen vill skapa en låglönemarknad (debattartikel i AB idag. Enligt alliansens utsago för att skapa jobb, men vad de önskar är att sänka både löner och skatter.
Men de får inte ens medhåll av Stefan Fölster på Svensk Näringsliv om detta.
AB skriver: "För Anders Borgs tidigare statssekreterare Per Jansson, i dag avdelningschef på Riksbanken, är sambandet självklart.
– Ett ökat arbetskraftsutbud innebär att fler människor konkurrerar om samma jobb och det ger en allmän press nedåt på lönerna. Därigenom kan sysselsättningen öka
Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv, tror inte att regeringen vågar berätta sanningen:
– De har varit rädda för att de inte kan förklara det här sambandet. En lönesänkning låter farligt."
Schlingman förnekar detta och säger: "– Är det något som är tydligt i Sverige är det att här sänks inte löner. Det är inte vår bevekelsegrund. Vi tror att effekten snarare finns i att fler människor aktivt söker arbete och att i kombination med det föra en politik för att öka kompetensnivån".
Men vi vet ju att alliansen har motarbetat vidareutbildning kompetensutveckling t ex genom att minska Komvuxplatserna.
Det är i dessa frågor oppositionen måste sätta in stöten. Visa på att systemskiftet redan är här. Flytta fokus från individnivån och att folk ska söka jobb. Problemet är ju att det inte finns tillräckligt med jobb. Det är ju där man måste börja. Att jaga ut sjuka människor på en arbetsmarknad där inte ens välmeriterade får jobb visar på en otroligt cynisk människosyn.
Lundby-Wedin och Österberg har rätt när de säger "tro dem inte". Nej, tro aldrig på alliansen, de har ljugit sig genom fyra års regeringsinnehav. Verkligheten har börjat tala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar