måndag 9 augusti 2010

Vinstjakt missgynnar samhällsnytta

Jakten på vinst har gjort att SJ misskött underhåll och utveckling av tågtrafiken, enligt artikel i DN. Ja, det är det vi ser hela tiden när allt ska vara vinstdrivande till varje pris. Se bara på Posten. Den slutade nästan dela ut post ett tag, för det var inte så lönsamt som att hålla på med spel och horoskop och allt vad det var. Nu har vi ju ingen riktigt nationell post längre, den har ju gått ihop med danska posten, eller hur det var. SJ kommer att gå samma väg.
Det ger regeringen nytt bränsle för att privatisera ännu mera och snart har vi bara privat verksamhet. även i verksamheter som har ett samhällsintresse, där vinst kan vara underordnat.
Det gäller inte minst skola, vård och omsorg, där risken finns att man så småningom börjar resonera på samma sätt, dvs att verksamheten måste vara lönsam för att drivas.
Å andra sidan drivs ju inte SJ på samma sätt med skattemedel som skola, vård och omsorg.
Jag har för övrigt inget emot privat vård, skola och omsorg, men då ska den vara privat och drivas med investerarnas pengar.
Tänk så mycket mer resurser skolan, vården och omsorgen skulle kunna få om den inte drevs via ombud som ska ha ut sin del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar