lördag 3 september 2011

EU-utträde ger sig själv

Annika Ström Melin i DN tycker att det är fel av vänsterpartiet att vara aktivt i EU eftersom man inte vill slopa kravet på utträde (än, diskussioner ska föras). Man ska leva som man lär, menar hon.
Men det vi lärt är att folkomröstningsresultat ska respekteras (till skillnad mot vad många gjort efter folkomröstningen om kärnkraft). 51 procent av svenska folket röstade för ett EU-medlemskap och då arbetar vi med den verkligheten. Det kallas demokrati. Och tycker man att EU fungerar dåligt på de flesta områden arbetar man självklart för förbättringar. Det är väl att leva som man lär.
Själv tror jag att EU kommer att implodera så småningom. Eurokrisen är det första tecknet. Tar man sedan in ett antal ytterligare länder med alltmer olikartade förhållanden riskerar man interna uppror i olika medlemsländer. Och dessvärre också mer extremism.
Få européer känner sig i första hand som EU-medborgare. Vi har inte heller, som amerikanerna, flyttat till en ny kontinent för att börja nya liv. Därför kommer vi aldrig att se De europeiska förenta staterna. Istället interna oroligheter för att människor upplever att de blir överkörda av byråkrater fjärran från deras egen verklighet. Vi är på god väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar