tisdag 6 september 2011

Nu löper Jägarförbundet amok

Jägarförbundet skriver ett märkligt inlägg i dagens DN. Nu återstår bara konflikt, menar de, när regeringen, efter hot om vite från EU, ställer in årets vargjakt. Hur ska man tolka det?
Det ligger nära till hands att tro att om regeringen inte gör som Jägarförbundet vill kommer förbundet att ta saken i egna händer, dvs skjuta varg ändå. En del av deras medlemmar kanske redan gör det, med tanke på det tjuvskytte som ständigt pågår mot vargen.
Dessutom har man en ytterst märklig argumentation att om flodnejonögat eller lökgrodan var hotade skulle minsann inte Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen föra något liv. Jo, det skulle de! Nu är just dessa arter inte hotade, men om dessa jägare var det minsta insatta i naturvård och naturskydd, skulle de veta att Naturskyddsföreningen eller WWF gör ingen skillnad på grodor och vargar. Men begreppet biologisk mångfald är uppenbarligen helt okänt för Jägarförbundet.
Varför för Jägarförbundet inte något liv om björn? Det finns dubbelt så många björnar i Sverige och de ger sig också på lösa hundar och har bevisligen attackerat människor. Men då är det knäpptyst från förbundet, för björnar jagar inte jägarnas villebråd, älg och rådjur.
Det finns bara ett skäl till att jägarna hatar varg; de konkurrerar om samma byten. Självklart kan de skydda sina djur mot varg om de vill. De kan koppla sina hundar och de kan skaffa viltstängsel till sina tamdjur (det är visst t o m subventionerat). Det är bara svepskäl.
Regeringen bör vara uppmärksam mot de här militanta lobbyisterna. Såvida de inte ingår bland dem förstås........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar