onsdag 14 september 2011

Bra lärare viktigare än typ av skola

En ny zeeländsk undersökning, den största i sitt slag, visar att det är lärarna som är viktigast för inlärning och kunskapsförmedling till barn. Så det är ju positivt att Jan Björklund vill satsa på bra lärarutbildning.
I undersökningen framkommer också att det inte spelar någon roll vilken skoltyp det är eller hur många barn det är i klassen om läraren är ställer höga krav och skapar arbetsro.
Men detta är ju ett utmärkt argument för att återförstatliga skolan. Gräset blir inte grönare med allsköns upplåtelseformer om inte lärarna är bra.
En skola där staten kan styra resurser dit det behövs istället för att olika kommuner använder skolbudgeten som dragspel och där det uppenbarligen kan sparas. En bra skola ger ju aldrig politiker lika mycket status som en tjusig sportarena eller spektakulära byggnader.
Så med Björklunds satsning på lärarna kanske de framöver också kan få jobba i skolor där kommunen kan planera framåt genom att få öronmärkta pengar för de skolor som verkligen behövs och där samarbete istället för konkurrens om elever är medlet för bra resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar