torsdag 27 oktober 2011

Bidragsberoende politiker bryter samhällskontrakt

Det var väl det vi visste, att fler politiker skor sig på systemet med dubbelt boende. Nu visar det sig att migrationsminister Tobias Billström och försvarsminister Sten Tolgfors också är bidragsberoende. Det spelar ingen roll om det är lagligt eller inte, det fjärmar politiker från övriga samhället att de har privilegier som inte vanligt folk har.
Ikväll hölls en debatt på ABF om boken "Känslan för det allmänna", en sociologisk studie i hur svenska folket uppfattar samhället. Grundtesen är att svenskar har en klar upplevelse av att vara samhällsmedborgare, ett begrepp som innefattar ett ömsesidigt givande och tagande i förhållande till det offentliga och till varandra. Och vi upplever oss inte som kunder i förhållande till stat och kommun. Vi bidrar med vårt arbete och våra skatter till samhället och det offentliga tillhandahåller tjänster som är allmännyttiga, alltså inte varor som vi väljer eller inte väljer att köpa. Det är skola, vård och omsorg, men också allmännyttiga bostäder och infrastruktur. Vi upplever oss att ha skrivit på ett samhällskontrakt där vi som samhällsmedborgare har rättigheter och skyldigheter som alla andra också har. Om eliten, inklusive våra folkvalda, struntar i sina skyldigheter och tar sig friheter eller får privilegier som inte gäller s k vanligt folk, urholkas känslan för det allmänna.
När socialförsäkringarna, som ingår i det allmänna, plötsligt inte betalas ut, trots flera läkarintyg, när våra skattemedel går till riskkapitalbolag istället för till den välfärd vi anser oss ha rätt till, bryts samhällskontraktet.
Det är vad herrar statsråd sysslar med.
PS Dessutom är det en skam att allmännyttan säljer ut nya lägenheter i Hammarby Sjöstad (där Billström i sin s k övernattningslägenhet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar