söndag 16 oktober 2011

Lockpriser kvar på hyresrätter

Lockpriserna har försvunnit från bostadsmarknaden skriver DN och syftar på att säljare och mäklare nu går in för fast pris i sin utannonsering av bostadsrätter. Inte så konstigt, då marknaden just nu översvämmas av folk som vill sälja sin borätt eller villa. Men budgivarna dvs köparna, har ingen lust att ställa upp på dessa prisrace längre. Det finns tillräckligt med borätter på marknaden för att täcka efterfrågan.
I ett sammanhang kvarstår dock lockpriserna. Nämligen hos de allmännyttiga bostadsföretagen, främst i Stockholm, men även i vissa andra städer med moderat ledning. De fortsätter att sälja ut allmän egendom till underpris och det är egentligen det enda argument som säljkonsulterna har (bostadsföretagen låter t o m ombildningskonsulterna som är beroende av att ombildning sker, stå för informationen om ombildning, så att inga problem med ombildningar ska komma fram i onödan.)
Varför ska man förvalta ett kanske nedgånget kommunalt bostadshus, när hyresvärden sköter underhåll så mycket billigare? Kanske är det trots allt en vinst på längre sikt att köpa något i en redan etablerad bostadsrättsförening även om priset i starten är lite dyrare. Det är ju som sagt ingen brist på bostadsrätter.....
Men det är det på hyresrätter och det är mig obegripligt att det kan vara lagligt att sälja ut allmän egendom under marknadsvärdet. Joakim Larsson och hans moderater lägger krokben för sig själva när de talar om Stockholms ständiga tillväxt, men den avstannar alltmer när människor som kommer hit inte hittar någonstans att bo om de inte redan är miljonärer eller av olika skäl inte vill/kan ta lån.
Istället föreslår han att folk ska hyra ut rum till bostadsbehövande. Och fortsätter med utförsäljningarna. Hur korkad kan man bli?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar