måndag 18 juni 2012

Kompetensbrist på apoteken

Läkemedelsverket har gjort en undersökning på apotek och livsmedelsaffärer som säljer läkemedel, där de utgett sig för att representera olika grupper och bett om råd för olika typer av besvär och vilket läkemedel som skulle passa bäst.
"I två av tre butiker rekommenderades läkemedel trots att personal ska hänvisa till vårdrådgivning eller apotek och vart tionde råd var till och med farligt.
Den höggravida råddes att ta ett preparat med acetylsalicylsyra – exempelvis Magnecyl eller Treo – trots att det är välkänt att det kan orsaka komplikationer som moderkaksavlossning och problem med hjärta och lungor hos den nyfödda."
Man kan ju tycka att folk kanske skulle vara försiktigare med att be om läkemedelsråd i en livsmedelsaffär, men när tabletter blivit en vardagsvara i butiken kanske det inte är så konstigt. Framför allt är det allvarligt att också apotek ger fel råd. Men kvalitetssäkringen brister här som överallt annars.
Dessutom har det ju blivit en helt barock situation när det gäller apoteken. I flera stora förortscentrum runt Stockholm finns upp till tre olika apotek. Men i glesbygd, där det inte lönar sig på samma sätt, läggs de istället ned.
Ytterligare en privatiseringsreform som fått negativa konsekvenser. Och där man nu, med ett överutbud av apotek på vissa håll, inte heller har helt kompetent personal. Det är ju brist på apotekare. Och nu är det fler som konkurrerar om dem som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar