söndag 17 juni 2012

Vargarna är inga gosedjur

Efter det tragiska dödsfallet i varghägnet i Kolmården finns risk för att varghatarna tycker sig ha fått vatten på sin kvarn. Men djur i fångenskap reagerar inte på samma sätt som djur i naturen. Det är viktigt att hålla i minnet. Det är fortfarande 192 år sedan en människa dödades av en varg i det fria.
Vargen är alltså skygg av naturen. Men i fångenskap kan den lätt bli trevlig och visa vanliga hundegenskaper. Och man kan då tro att den också är som en hund. Detta gäller för övrigt många rovdjur i fångenskap. Men, särskilt i flock, kan vissa beteenden uppenbarligen trigga dem till attack.
Det är för övrigt märkligt att man låter besökare gå in i varghägnet. Då har man verkligen börjat tro att det är hundar man har att göra med. Men t o m hundar kan ju bita främlingar om de beter sig på något visst sätt.
Man får hoppas att djurskötarna i Kolmården tar lärdom av det här och framför allt inte straffar vargarna, såvida inte någon visar ett sjukligt beteende (att attackera under vissa omständigheter är inte sjukligt hos djur). Framför allt bör besökare hållas utanför hägnet. Om inte annat för att inte störa djuren. De är inga gosedjur man gullar med titt som tätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar