tisdag 3 juli 2012

Reinfeldt har upptäckt skiftarbetarna

Har just sett och hört Reinfeldts tal i Almedalen. Långt och oinspirerat. Merparten av talet ägnades åt att berätta vart han hade rest under våren och där skiftarbetare varit målgruppen.
Dessa var moderaternas hjältar sa han. De som håller samhället igång när vi andra är lediga, roar oss, sover. Jag förstår att Reinfeldt inte tidigare ägnat dessa yrkesgrupper något intresse, så för honom var säkert dessa resor en ögonöppnare. För de flesta av oss andra är det ingen nyhet att en stor grupp människor arbetar obekväm arbetstid, dessutom ofta lågavlönat.
Antar att han pratade så länge om detta och lyckades säga att moderaterna är det moderna arbetarpartiet ungefär sju gånger, för att den politiska substansen var i stort sett noll. Det han sålde in var "den svenska modellen" (!) dvs att regering, fack och arbetsgivare nu skulle skapa en jobbpakt. Det lät som om idén gick ut på att om företagen anställer unga och utrikes födda, kan regeringen gå in med en hacka. Ja, det är som vanligt när det gäller moderaterna. Att ge pengar till näringslivet (vad då bidrag) är inga problem, men att skapa riktiga jobb i den offentliga sektorn är i princip en omöjlighet.
En sak kan man i alla fall hålla med Reinfeldt om: Vi lever i ett förändrat Sverige. Men att förändringarna består i ett ökat utanförskap både arbetsmässigt och socialt var det förstås tyst om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar