onsdag 4 september 2013

Ännu en krigspresident

Så har han då kommit, USAs president. En man som väcker sympati och som en stor del av västvärlden satte sitt hopp till när han valdes.

Men dessvärre går ränderna aldrig ur. Nu hör vi åter en amerikansk president som talar om en militär attack, vare sig med eller utan FNs godkännande.

Tongångarna känns igen. USA är så speciellt så det kan ta sig vilka friheter som helst. Och det har man gjort genom tiderna. Man är t ex det enda land som använt massförstörelsevapen mot andra länder – atombomben mot Japan 1945 och kemiska växtgifter i Vietnam. I båda fallen lever människor fortfarande med konsekvenserna i form av cancer och missbildade barn. Ingen glömmer flickan som sprang naken brinnande av napalm.

Barack Obama talar om mänskliga rättigheter. Det klingar ihåligt när Guantanamo fortfarande är öppet och drönarna gör sina mördarflygningar över Pakistan och Afghanistan.

George Bush sade stolt: I am a war president. Obama försöker smeta ut ansvaret för ett anfall på Syrien på hela världssamfundet.

Tyvärr, Obama, du saknar trovärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar