onsdag 25 september 2013

Allra fegast är de vuxna som ser på

Aftonbladet har en utmärkt artikelserie om mobbning just nu. Man kan bli gråtfärdig för mindre när man läser alla hjärtskärande berättelser från personer som utsatts för mobbning.

Idag tar dock kriminologen Magnus Lindgren bladet från munnen och talar klarspråk: Sluta prata om mobbning, det är misshandel det handlar om.

Bara för att saker inträffar i skolan ska de inte förminskas, vilket är tendensen i dagens samhälle. Så fort barn är inblandade verkar vad som helst vara tillåtet. Att slå och sparka en hund eller annat djur, trycka ned dess huvud i toaletten eller tvinga det att äta olämpliga saker, kallas djurplågeri och straffas med böter eller fängelse. Men att barn tillåts plåga varandra är uppenbarligen helt OK.

Misshandel ska anmälas. Varje sådant fall ska utredas. En unge som misshandlar och kränker mår säkert också dåligt, men det måste vara den som utför misshandeln eller kränkningarna som åtgärder riktas mot i första hand.

Det är naturligtvis inte lätt att göra detta i verkligheten, men än fegare än de som misshandlar, är de vuxna som inte ingriper eller som slätar över. De borde kanske byta yrke om de är lärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar