söndag 22 september 2013

En stark vänster kan stoppa vinsterna

En MILJARD till aktieägarna inklusive 17 miljoner till direktören. Det delar vårdbolaget Attendo Care gladeligt ut i vinst. En hel del av dessa pengar kommer från våra skatter.

Det sägs att debatten om vinst i välfärden oroar riskkapitalbolagen. Jag tvivlar. Eller så tänker de att bäst att ta ut så mycket som möjligt nu, för snart blåser snålare vindar.

Attendo hör till de företag som anmälts ett antal gånger för olika former av vanvård. Det säger sig självt att bra vård inte kan fungera som ett löpande band, men det är löpande bandsprincipen som gäller på dessa bolag. Inte stanna upp i onödan, utan vidare till nästa ”kund”. Restiden emellan är icke betald tid.

Hur många äldre och sjuka kommer att dö och fara illa under nästa år, fram till valet? Hur många barn kommer att fortsätta i någon privat lekstuga där friskola betyder ”fri från ansvar” för ägarna?

Endast vänsterpartiet har dragit de yttersta konsekvenserna av detta kaos i välfärderna: Att stoppa vinsterna. Med ett starkt vänsterparti kanske det kan bli verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar