torsdag 3 april 2014

Vilse i verkligheten

Häromdagen kom en studie som visade precis det som man befarade när apoteksmonopolet upphörde. De flesta tillfrågade i studien hade vid flera tillfällen upplevt att deras receptbelagda medicin inte fanns inne på apoteket. (Har själv upplevt det några gånger, mycket irriterande). Särskilt drabbade är förstås de med kroniska sjukdomar som reumatism, diabetes etc.
Trots alla tydligt uttalade farhågor genomförde regeringen den s k reformen (reform har upphört att vara ett positivt ord för framåtskridande). En sak har nämligen inte alliansen begripit trots alla nitar de gått på i sin privatiseringsiver: Företag vill tjäna pengar. De är till för att ägarna ska tjäna pengar. Det är liksom drivkraften i varje företag.
Och medicin är inte lönsamt. Det är däremot allehanda hälso- och skönhetsprodukter som apoteken nu svämmar över av.
Och nu tjänar apoteken pengar (eller lägger ner, särskilt i glesbygd), men liksom i den övriga välfärden har medborgarna fått sämre service. Det gamla apoteksmonopolet fungerade ungefär som Systembolaget. Man kan beställa stora mängder av allt och därför också ha ett specialsortiment för dem som behöver det. Och det är inte samma lönsamhetskrav på enheter med färre kunder.
Enkel matematik kan man tycka, men för regeringens makroekonomer är det kartan som gäller. Därför har man helt gått vilse i verkligheten.

4 kommentarer:

  1. Satt för ett tag sedan och pratade med en av konsulterna som utformade det han kallade "omregleringen" av apoteken. Han vägrade kalla det privatisering eller avreglering. De flesta privatiseringar har inte varit avregleringar eller privatiseringar, de har varit omregleringar. I grunden handlar en omreglering om att man utser nomenklaturan inom statsapparat på ett annat sätt än demokratisk tillsättning.

    Enligt honom gick omregleringen precis som man förutsett, teknokraterna hade informerat politikerna som genomförde om vad som skulle ske, men politiker är ideologer och skiter fullständigt i verkligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett vad man kallar det har det dock gått precis som man kunnat förutse, dvs sämre utbud av mediciner och färre apotek i glesbygd.

      Radera
    2. Jo, det är givetvis sant. Men jag tror att man skall börja klassificera de sk privatiseringarna som inte är privatiseringar helt enkelt som "Avdemokratisering". För det är i praktiken det enda man åstadkommer, man avdemokratiserar apoteken, man avdemokratiserar skolan, man avdemokratiserar äldrevården och man avdemokratiserar vården.

      Radera
    3. Ja, så kan man också uttrycka det.

      Radera